2022.02.01.

Toyota Yaris átvizsgálás

átvizsgálás, toyota yaris

Helyszíni autó átvizsgálás, az alany egy Toyota Yaris a kétezres évek közepéről, magánszemély eladótól. Használtautó.hu-s a hirdetés, így a címben sikerült leírni helyesen az autó nevét.  Nem úgy, mint a Marketplace hirdetésekben szereplő járgányoknak java részénél. A rövid, de velős leírás alapján Budapesten megtekinthető. Ennek megfelelően Gödöllőn, a Tesco parkolóban találkozunk; ezeken az apróságokon már nem is csodálkozom, ilyen ez a használt autó átvizsgálás. Az eladó vidám mosollyal üdvözöl, kivillantva mindhárom fogát. Ügyfelem nem vesz részt az átvizsgáláson, így rögtön nekiesek a munkának. Benézek az autóba- két pár cipő, nadrág, egy kabát és néhány összegyűrt póló a hátsó ülésen- te itt laksz?!, kérdezem emberünket. A csomagtartó pedig dugig mindenféle koszlott ronggyal.

Check Engine

Na mindegy is, kezdjünk a diagnosztikával, hátha nem ér ma több meglepetés. Beindítom a kis Yarist, a műszerfal mint a karácsonyfa, minden világít. Piros és sárga jelzések figyelmeztetnek, hogy nincs minden rendben. A motorkontroll lámpa a lambda szonda miatt jelez, de mint tudjuk, ez jelenthet bármit. Körül kéne nézni a szívó és kipufogóoldali tömítéseknél és a katalizátornál is. Mint azt már említettem, ügyfelem nincs jelen, ezért elmentem a jelentést és küldöm is a szerverre. Van még egy ABS hibánk is, talán csak egy jeladó… Olajszint jócskán minimum alatt, így nem lenne szabad autózni.

A hűtőfolyadék szintje rendben, legalább van valami pozitívum is a mai napon.

Rozsda

A küszöbök jól láthatóan szétrohadva, rajta valami műgyantás cucc, hogy ne essen szét. Kipufogó feldrótozva, amúgy csak a Szentlélek tartja. Rozsda mindenhol, a futóművön és az alvázon is.

Jobb első ajtó alja kirohadva, sárvédőívek szintén. Van egy olyan érzésem, hogy másik autó fotói szerepelnek a hirdetésben. Pedig nem.

rozsdás nyúlvány

A kép illusztráció, azon nem az átvizsgált autó látható

Az eladó felajánlja a próbakört is, de udvariasan elhárítom. Nem hiszem, hogy túlélné a járgány és én sem akarok visszagyalogolni az autómhoz. Ráadásul hideg van és az út is csúszik. A kétféle, lassan tinédzserkorba érő nyári gumival szerelt csoda nem csábít a próbaútra. Nem szeretnék baleset okozója lenni, egész egyszerűen ez a kis Yaris nem alkalmas a közúti közlekedésre. Sajnos volt már ilyen, hogy nem mentünk próbakörre, nem  ez az első és nem is az utolsó eset.

A használtautó átvizsgálás értékelése

Persze az eladó nem így gondolja. Miközben diktálom a telefonba a jármű jellemzőit, látom rajta, hogy nem tetszik neki. Meg is jegyzi, hogy ez nem új autó, hanem 15 éves. Jelzem, ezzel én is tisztában vagyok, nem is elvárás az újszerű állapot. De elvárás, hogy a biztonságos közlekedésre azért alkalmas legyen. Nem érti. Szerinte ez jön-megy, teszi a dolgát. Én pedig megőrülök ezektől a frázisoktól.

A Toyota átvizsgálás eredménye? Ez az autó sajnos már olyan állapotban van, hogy az értéke többszörösét kellene rákölteni, hogy használható legyen. El kéne fogadni, hogy ezeknek a romoknak már bontóban a helye. Semmilyen pénztelenség, szegénység nem ignorálhatja a biztonságot. Nem veszélyeztethetjük magunkat és a közlekedés többi résztvevőjét semmilyen indokkal.

Cikk megosztása:

Hasonló tartalmú cikkek

Egyéb, Sztorik

1 jún 2024

A próbakör

A próbakör az autóvásárlás egyik fontos eleme. A hosszú évek alatt találkoztam már pár furcsa esettel, hoztam nektek egy csokorra valót.

Sztorik, Tippek

1 máj 2024

Az autóvásárlás aranyszabályai

Az autóvásárlás misztikuma megoldódott! Hölgyeim és Uraim, csak itt nálunk a megfejtés, itt a tuti módszer csak Önöknek, csak ezen a csatornán! – konferálná be szegény, nemrégiben elhunyt Horst Fuchs egy mindent vágó konyhakés és egy brill fülbevaló között a nagy hírt, miszerint az AutoRevizor megtalálta az autóvásárlás titkát. De nem így van. Viszont remélem […]

Sztorik

1 ápr 2024

Helyek, ahol nem akarsz autót venni

Kerülendő nepperek, avagy vannak kereskedések, ahova nem szívesen megyek. Nem tudom miért, talán rossz a hely karmája, talán idegesítő a személyzet. Vagy az autók nyolcvan százaléka egyszerűen kritikán aluli. Viszont azt sem mondhatom az ügyfélnek, hogy nem szeretek ide járni, nézzünk máshol autót, mert lehet, hogy itt lesz élete vétele. Persze, ha már tendencia, hogy […]