2020.11.18.

A legrosszabb átvizsgált autó (?)

peugeot 307 átvizsgálás

Nem szeretnék sorozatot írni a legrosszabb autó átvizsgálásáról, de ez a konkrét eset ide kívánkozik.

Nagyon sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy milliós autókkal járjanak, és szerényebb költségvetéssel indulnak neki a vásárlásnak. Jellemzően ez az összeg 5-700 ezer Forint.

Ilyenkor hallom azt a kereskedőktől, hogy minek ezt átvizsgálni, ennyiért mit akarnak…

Nos, számomra ez a hozzáállás bicskanyitogató, ugyanis aki kettőszázezer Forint körül keres havonta, annak ez az összeg 3 havi fizetése. És akkor még nem evett, lakott, élt.

Tisztában vagyok a használtautó piaccal, és azzal is, hogy nem új autót kapunk ennyiért. Sajnos egész egyszerűen ebben az ársávban elkeserítő a kínálat. De könyörgöm, aminek bontóban lenne a helye, azt ne áruljuk már ennyiért…

A konkrét eset, amiről írni szeretnék, viszont némileg más. Ugyanis az eladó magánszemély. Budapesti értelmiségi pár, a belvárosból.

És tulajdonképpen egy életveszélyes autót árulnak, használnak anélkül, hogy tudnának róla.

A helyszín egy viszonylag csendes mellékutca. Hosszas egyeztetések után sikerült kiharcolni, hogy ott nézzük meg az autót, ahol parkol. Ugyanis a hidegindítás nagyon sok mindent elárul egy ennyi idős autóról.

Első pillantásra semmi extra, a lassan kamaszkorba lépő Peugeot 307 eredeti fénye már megkopott, de még mindig csábító a formája.

A fényezés értékei rendben vannak, egy-két fújt elemünk van, parkolási sérülések lettek javítva. Komolyabb törésre utaló nyom nincsen, szerkezetileg ép az autó. Alápillantva a rozsda sem vészes, kéne már foglalkozni az aljával, de bőven menthető még.

Motortér és az olaj

A motorháztető felnyitásakor némi olajfolyásra lettem figyelmes… hát kb. mindenhonnan.

Az olajfolyás helyének felderítése nem volt lehetséges, azt hiszem az „úszott a motortér az olajban” kifejezés ezúttal nem túlzó.

A reakció erre az volt, hogy a kocsi alatt sosem volt olaj. Persze, hogy nem, mert szemmel láthatóan ráfolyt a kipufogóra, onnan pedig szépen elpárolgott. Némi füst kíséretében. Ááá, dehogyis tűzveszélyes…

Ezek után első dolgom volt ellenőrizni az olajszintet. Ekkor komoly trauma ért.

A nívópálca nem ért bele az olajba. Ugyanis a végéből hiányzott egy jókora darab. Egész pontosan a maximum jelölés környékén el volt törve. Finoman rákérdeztem, az eladónál, hogy mégis, hogy is van ez, miként néznek olajszintet?

A válasz, hogy ő nem tudja, már hat éve ilyen, mióta náluk van az autó. És kb. úgy néz rám, mint egy idiótára, hogy mit akadékoskodik itt ez a faszi, holmi nívópálcákkal. Hisz megy az autó…

Féktárcsák, fékbetétek rendben voltak, viszont a gumik… 2002-es gyártásúak. Igen 18 (!) éves abroncsok. Igazán kiváló év volt, akkor játszották a mozik többek között a Különvélemény, Gyűrűk ura: Két torony, Kapj el, ha tudsz filmeket. Tényleg jó év volt, de annyira nem, hogy az akkor gyártott gumit ma is vidáman használjuk. Természetesen az eladó itt sem értette, hogy miért is csereérett szerintem az abroncs. Próbáltam elmagyarázni, de nem hiszem, hogy átment.

A beltér rendben volt, kisebb kopások voltak csak az üléseken, kárpitokon.

A kézifék nem igazán látta el a feladatát, talán ha 30%-os volt.

A diagnosztika

Hibakód is volt bőven, némi gyújtáskimaradás, abs jeladó hiba. A Check Engine felirat is világított, a tankszellőztető hibája miatt. Erről az eladónak volt tudomása, és a szerelőjüknek is. Aki szerint ez így teljesen rendben van. Amúgy négy éve világít a lámpa, ettől még nem a legrosszabb autó…

Bár már untam kicsit, de gondoltam rávilágítok, hogy ha folyamatosan ég a motorkontroll lámpa, akkor egy újabb hibát nem fognak észrevenni. Innen is csókoltatom azt a szerelőt, aki szerint ez rendben van így. Mert az érthető, hogy a felhasználó nem ért az autóhoz, de egy autószerelőnek kéne. De hát divatos nálunk a „jóvanazúgy” hozzáállás.

Az autó alkalmatlan volt a közúti közlekedésre, bár volt rajta vagy másfél év műszaki vizsga. Az eladóval ezt finoman közöltem is, mire sértetten, csikorgó gumikkal távoztak az átvizsgálás helyszínéről.

Természetesen az Peugeot maradt az eladónál, de bátran pályázhat a legrosszabb autó címre az általam átvizsgált autók között.

Cikk megosztása:

Hasonló tartalmú cikkek

Sztorik

1 júl 2024

Autókereskedések, ahol nem vernek át

Autókereskedések ahol nyugodtan vásárolhatsz. Léteznek ilyen helyek Magyarországon? Ennek próbálunk most utánajárni.

Egyéb, Sztorik

1 jún 2024

A próbakör

A próbakör az autóvásárlás egyik fontos eleme. A hosszú évek alatt találkoztam már pár furcsa esettel, hoztam nektek egy csokorra valót.

Sztorik, Tippek

1 máj 2024

Az autóvásárlás aranyszabályai

Az autóvásárlás misztikuma megoldódott! Hölgyeim és Uraim, csak itt nálunk a megfejtés, itt a tuti módszer csak Önöknek, csak ezen a csatornán! – konferálná be szegény, nemrégiben elhunyt Horst Fuchs egy mindent vágó konyhakés és egy brill fülbevaló között a nagy hírt, miszerint az AutoRevizor megtalálta az autóvásárlás titkát. De nem így van. Viszont remélem […]