2020.01.30.

Nincs határa a pofátlanságnak? – Eltűnt kilométerek nyomában

Nyomozás, állapotfelmérés

Mint azt jól tudjuk, dübörög a gazdaság, hasít az építőipar. Ez jótékony hatással van az autókereskedelem kisteherautós ágazatára is. Így ez az írás is a haszongépjármű állapotfelmérés körül forog.

Szinte hiány van a dobozos, üveges, 2-5 személyes áruszállító haszongépjárművekből. Iveco, Fiat Ducato, Peugeot Boxer, csak a legnépszerűbb típusokat említve. Erre ráérezve több kereskedés is elkezdte behozni a fentebb említett típusokat. Persze itt is igaz ami a személyautókra is vonatkozik, a legolcsóbb példányok külföldön is szarok lesznek. A magyar vállalkozások többsége (sajnos) nem arról híres, hogy szalonból rendeli az autókat, annyira még nincs itt a kánaán. Marad a használt autó piac.

Egy szürke téli napon Bács-Kiskun megyébe szólított a kötelesség, egy ígéretesnek tűnő hirdetés alapján talált Iveco átvizsgálása volt terítéken.

A kép csak illusztráció

A kereskedés állítása szerint bemutató autó volt a meghirdetett járgány, így a km szám is- a 2012-es évjárathoz képest- a rendkívül csekély értéknek számító 90.000 környékén volt. Ezt még a vevő is kevesellte…, de miért is ne, gondoltuk és útnak indultunk.

Annyit még hozzá kell tennem, hogy biztos a személyes kisugárzásom, vagy karmám -nevezzük bárminek- az okozója, de Kecskemét és környéke számomra elátkozott vidék. 20 autóból 18 biztosan fennakad a rostán. Persze nem biztos, hogy velem van a baj…

Az Iveco állapotfelmérése…

Az ügyféllel a kereskedés előtt találkoztunk, már kívülről látszott a szép kiállású, munkavégzésre termett gépjármű. Körbenézve, körbemérve, szinte gyári értékekkel találkoztam a fényezésen. Elöl volt egy kisebb javítás, ami szakszerűen lett elvégezve.

Na de az utasteret kinyitva arcunkra fagyott a mosoly. Nem, nem azért, mert közel járt a hőmérséklet a fagyponthoz…

Egy meglehetősen szétbontott műszerfallal találkoztunk, nem igazán a futásteljesítménynek megfelelő állapotokkal.

Itt már éreztem, hogy van baj…

A meglepetés azonban csak ezután jött. A diagnosztika nagyon sokszor mutat hibakódokat a vezérlőkben. Egy részük korábbi javítás nyomai, nem élő hibakódok. Sok esetben  akkumulátor merülés jelei is tetten érhetők bizonyos szenzoroknál, jellemzően alacsony feszültség megjegyzéssel.

Ebben az autóban úgy hemzsegtek a hibakódok, mint az orkok Mordorban… szinte nem volt hibakód-mentes tároló az autóban.

Szép sorban elkezdtem kiolvasni, értékelni az eredményt, mikor egy olyan bejegyzésnél akadt meg a szemem, ami arról tanúskodott, hogy az adott hibakódot 265.000 km-nél törölték. Egy 90.000 km-t futott autóban.

Hozzáteszem, hogy Ügyfelem kompromisszumkész volt, és hajlandó lett volna egy valóban jó állapotú autót akár tekert órával is megvenni. De itt jó állapotról nem beszélhettünk. És ez a „tekerés” a pofátlanság határán jócskán túl volt már…

Így csak az érzékeny búcsú volt hátra a kereskedőtől, aki valójában meg sem lepődött a haszongépjármű állapotfelmérés eredményén, sztoikus nyugalommal annyit közölt csak, hogy biztos téved a gép.

Itt jegyeztem meg, hogy én szoktam tévedni, a gép nem tud. „Ő” csak kiolvassa az autó számítógépében tárolt adatokat…

Cikk megosztása:

Hasonló tartalmú cikkek

Sztorik

1 ápr 2024

Helyek, ahol nem akarsz autót venni

Kerülendő nepperek, avagy vannak kereskedések, ahova nem szívesen megyek. Nem tudom miért, talán rossz a hely karmája, talán idegesítő a személyzet. Vagy az autók nyolcvan százaléka egyszerűen kritikán aluli. Viszont azt sem mondhatom az ügyfélnek, hogy nem szeretek ide járni, nézzünk máshol autót, mert lehet, hogy itt lesz élete vétele. Persze, ha már tendencia, hogy […]

Sztorik

1 márc 2024

Alfától Toyotáig Vin Diesellel

Alfa átvizsgálás, egy kiváló program hétvégére. A család az család, dörmögi Vin Diesel szúrós tekintettel. Bár enélkül is tisztában vagyok eme fogalom fontosságával, így vidáman indulok el vasárnap délelőtt egy Alfa átvizsgálására – a feleségem unokahúgának kérésére. Kicsivel tíz év fölötti az átvizsgálandó autó, de még éppen hárommillió alatt az ára. Ez azért nem kevés […]

Egyéb, Tippek

1 nov 2023

Milyen autót vegyünk?

Autót, de milyet? Ez itt a kérdés. A 2020 évek kezdete eddig a káosz időszaka. Nyersanyaghiány miatt akadozó ellátás, háborús helyzet a szomszédban és messzebb is, elszálló energia- és üzemanyagárak. Az autók pedig egyre drágábbak. A Tesla árcsökkentése jótékonyan hatott a piacra, de érdemi árcsökkenést ne várjunk a piacon. Nézzük meg a különböző hajtásláncokat, vegyük […]