2021.04.02.

Az autóvásárlás után

autóvásárlás után

Hogyan lehet elcseszni egy jó autót. Praktikák autóvásárlás után. Fene se gondolta volna, hogy erről is írni fogok, de sajnos muszáj.

Általános elvárás a munkámmal szemben, hogy állapítsam meg a használt autó jelenkori állapotát, és kicsit nézzünk a jövőbe is, vajon mi várható.

Úgy gondolom ezt viszonylag jó százalékkal sikerül abszolválni. Viszont vannak emberek, akiken a legnagyobb jóindulattal sem lehet segíteni, vagy legalább is nehéz.

Megtörtént eset – mint az összes többi, amiről korábban itt, a blogon írtam.

Jó hírű kereskedés Pest megyében, viszonylag sokat árulnak egy népszerű típusból, s nem más ez, mint a Honda Jazz.

Általában egész jó állapotú autókat lehet találni náluk, egy-két apróbb hiba derült már ki az állapotfelmérések során, de ezt mindig sikerült megnyugtatóan rendezni a vevő felé. Ahogy az elvárható, persze nem mindenhol ez a gyakorlat.

autorevizor állapotfelmérés

Az átvizsgálás

Pár hónapja megbízás érkezett egy Honda Jazz átvizsgálására, a fent említett kereskedésben.

Az autó normál(is) állapotú volt, de nem a nepperszleng szerinti… Hanem tényleg. Minimális rozsda, inkább csak felületi. Egészen halkan hallani lehetett a nyelestengely csapágyat, erre gyorsan kaptunk egy ígéretet a kereskedőtől, hogy ha gond lenne vele, akkor rendezik. Ez pipa.

Olajszint a minimum felett picivel, kipufogó enyhén kormos. Saccoltam egy kb. 1 literes olajfogyasztást 10.000 km alatt. A kötelező olaj és szűrőcseréket is tízezrenként javasoltam a továbbiakban. Az autó gyújtás értékei gyengék voltak, ezért a gyertyák ellenőrzésére is felhívtam ügyfelem figyelmét az első szerviz alkalmával, amit a vásárlás után ugye azonnal meg kell ejteni, tekintettel az olaj állapotára és arra a tényre, hogy nem tudjuk mikor volt az előző ilyetén jellegű beavatkozás.

 

A Honda jazz érzékeny trafóit viszonylag gyorsan tönkre lehet tenni rossz, időben ki nem cserélt gyertyák használatával. Hengerenként 2 gyertyánk van, ezekhez kapcsolódik egy-egy gyújtótrafó. Tehát 8-8 db. 60.000 kilométereként gyertyacsere javasolt, vásárlás után pedig az ellenőrzésük. Ha abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy végeztettünk állapotfelmérést, akkor az élő adatok elemzése után kapunk erre vonatkozó ajánlást.

 

Ügyfelem meglehetősen bizonytalannak látszott, próbáltam a vásárlás felé terelgetni, mert tudom, hogy másfél millió alatt nincs jobb állapotú Honda Jazz. Nehéz lesz 10-13 éves autót hibátlan, leszervizelt állapotban találni. Minimális kompromisszumot mindig kötni kell, hiszen nem új autót vásárolunk. Ráadásul ez esetben tényleg vállalható állapotú volt a kiszemelt autó.

Egy emailben összefoglaltam az átvizsgálás eredményét, a diagnosztikát csatoltam hozzá.

A panasz

Négy (!) hónap után kaptam egy emailt…

Eszerint ügyfelem azóta 5000 kilométert autózott (fent nevezett Honda Jazz-zel, amit megvásárolt) és a motorolaj szintje a nívópálca felétől a minimum közelébe csökkent. Ez fél liter/5000km, ennyit prognosztizáltunk. És ő reklamálna ezért a kereskedőnél. De olajcserére még nem volt idő, azt nem csináltatott. Használja az autót a kb. másfél éves (jó esetben) koszos trutyival. Aztán csodálkozunk, ha tényleg elkezdi enni az autó az olajat…

 

A nívópálca maximum és minimum értéke között általában 1 liter van. Ha egy olajcsere periódus alatt ennyit utána kell tölteni, akkor azért még ne szaladjunk a szerelőnkhöz motorfelújítást kérni.

 A gyertyákat ezek szerint szintén nem cserélték ki. Ez előrevetíti a trafók (előszőr a hátsók) tönkremenetelét.

Az autóvásárlás után

Gratulálok. Így kell tönkretenni egy jó autót.

Utána persze jön a sírás, ha ki kell cserélni három trafót darabonként 20.000-ért. És akkor az elhasznált olaj okozta károkról még nem beszéltünk. És persze ilyenkor mindenki hibás, a kereskedőtől kezdve, az állapotfelmérőn át, a jóistenig.

Hát nem. Tudomásul kell venni, hogy a gépjármű használati tárgy. Költeni kell rá. Karban kell tartani az autóvásárlás után. Ha már költünk arra, hogy egy szakember átvizsgálja a kiszemeltünket, akkor ne legyünk restek, és a javasolt karbantartásokat végezzük el.

 

Cikk megosztása:

Hasonló tartalmú cikkek

Sztorik

1 júl 2024

Autókereskedések, ahol nem vernek át

Autókereskedések ahol nyugodtan vásárolhatsz. Léteznek ilyen helyek Magyarországon? Ennek próbálunk most utánajárni.

Egyéb, Sztorik

1 jún 2024

A próbakör

A próbakör az autóvásárlás egyik fontos eleme. A hosszú évek alatt találkoztam már pár furcsa esettel, hoztam nektek egy csokorra valót.

Sztorik, Tippek

1 máj 2024

Az autóvásárlás aranyszabályai

Az autóvásárlás misztikuma megoldódott! Hölgyeim és Uraim, csak itt nálunk a megfejtés, itt a tuti módszer csak Önöknek, csak ezen a csatornán! – konferálná be szegény, nemrégiben elhunyt Horst Fuchs egy mindent vágó konyhakés és egy brill fülbevaló között a nagy hírt, miszerint az AutoRevizor megtalálta az autóvásárlás titkát. De nem így van. Viszont remélem […]