2022.03.01.

Renault helyszíni állapotfelmérés

Renault helyszíni állapotfelmérés

Renault helyszíni állapotfelmérés – AutóRevizor

Sokszor szembesülünk azzal, hogy az autó hirdetése köszönőviszonyban sincs a valósággal. Rengeteg retusált fotóval találkozunk, nem árt résen lenni.

Leginkább kereskedők tudnak „szépen” fotózni, de azért magánszemélyeknek sem kell szégyenkezniük. Ilyen eset volt a Totalcar oldalán megírt Skoda története is, aminél a hirdetésen annyi filter volt, mint egy menő insta modell oldalán. Nem is látszott a képeken a lényeg… És egy hasonló történetet szeretnék elmesélni most, tanulságos lesz, ígérem.

Renault-A fotóművész

Emailben jelentkezett az ügyfél, megbeszélte az eladóval, hogy mehetek átvizsgálni az autót. Elküldte a hirdetés linkjét. Hibátlan képek egy csili-vili kisautóról, olyanok, mintha a márkaképviselet promózna egy új autót. Többször megnéztem, annyira hihetetlen volt. 13 éves kocsiról beszélünk, erős túlzásnak éreztem.

Az eladó home office-ban dolgozik, bármikor ráér – tájékoztat a megrendelő. Szuper, nyugtázom. Magánszemélyekkel sokszor nehéz az egyeztetés, kiváltképp, ha csak este vagy hétvégén érnek rá. Felhívom hát az eladót, de a kapott információ ellenére nem túl együttműködő. Sikerül azért nagy nehezen egy időpontot találnunk másnapra, de azért közli, hogy max. 30-40 perce van csak. Ezt az időpontot az átvizsgálás napjának reggelén lemondja. Ez ilyenkor nagy bosszúság nekem is, több ügyfél vár a sorára, előre vehettem volna őket. Viszont az utolsó pillanatban már én sem tudok variálni, nem tehetem meg, hogy más idejével játszom. Én legalábbis így gondolkodom. Ha eladják a kiszemelt autót, az benne van a pakliban, azt el tudom fogadni. Jelzem a megbízómnak, hogy veszni látszik az üzlet. Kér pár percet, majd hív, hogy mégis jó lesz az időpont az eladónak. Hurrá. A helyszín ismét a belváros (de imádom!). Parkolóhely nincs a környéken, jót sétálok a friss levegőn.

Az autó átvizsgálása

Az autó, finoman fogalmazva szar. Nagyon szar. Nem mondanám, hogy egy tipikus Renault helyszíni állapotfelmérés – de volt már ilyen.

Motortér ellenőrzés. A nívópálca alján látszik csak némi olaj- persze bőven a minimum szint alatt. Szólok, hogy kevés az olaj, csak néznek rám. Hát ők azt nem szokták ellenőrizni, a lámpa nem jelzett a műszerfalon…

renault nívópálca

 

A szerelő jóbarát szól, ha van valami, de pár ezer kilométerrel ezelőtt volt nála az autó. Igen, olajcserén. Na, neked sem kellenek ellenségek, ha ilyen barátaid vannak- gondolom én. A szelepfedél tömítést is kicserélhette volna a jóbarát, és akkor nem lenne olyan a motortér, amiben egy varacskos disznó boldog röfögéssel henteregne. Csomagteret felnyitva előkerül a fotós felszerelés- már értem a hirdetésben lévő fényképeket.

A beltér elmegy, bár a biztonsági öv szinte cafatokban…

renault helyszíni állapotfelmérés

 

A diagnosztika mutat néhány elektromos hibát, ez sem túl meglepő ennél a típusnál. A rétegvastagság mérésnél pedig találunk néhány fújt elemet. Ez sem vészes, de nincs olyan főbb része az autónak, ahol ne lenne valami kisebb-nagyobb probléma. Hiába a gyönyörű képek, élőben azért kiderül az igazság.

Nem azt mondom, hogy meneküljünk, ha szépen van fotózva egy autó, de nézzünk azért a dolgok mélyére egy kicsit.

Cikk megosztása:

Hasonló tartalmú cikkek

Sztorik

1 ápr 2024

Helyek, ahol nem akarsz autót venni

Kerülendő nepperek, avagy vannak kereskedések, ahova nem szívesen megyek. Nem tudom miért, talán rossz a hely karmája, talán idegesítő a személyzet. Vagy az autók nyolcvan százaléka egyszerűen kritikán aluli. Viszont azt sem mondhatom az ügyfélnek, hogy nem szeretek ide járni, nézzünk máshol autót, mert lehet, hogy itt lesz élete vétele. Persze, ha már tendencia, hogy […]

Sztorik

1 márc 2024

Alfától Toyotáig Vin Diesellel

Alfa átvizsgálás, egy kiváló program hétvégére. A család az család, dörmögi Vin Diesel szúrós tekintettel. Bár enélkül is tisztában vagyok eme fogalom fontosságával, így vidáman indulok el vasárnap délelőtt egy Alfa átvizsgálására – a feleségem unokahúgának kérésére. Kicsivel tíz év fölötti az átvizsgálandó autó, de még éppen hárommillió alatt az ára. Ez azért nem kevés […]

Egyéb, Tippek

1 nov 2023

Milyen autót vegyünk?

Autót, de milyet? Ez itt a kérdés. A 2020 évek kezdete eddig a káosz időszaka. Nyersanyaghiány miatt akadozó ellátás, háborús helyzet a szomszédban és messzebb is, elszálló energia- és üzemanyagárak. Az autók pedig egyre drágábbak. A Tesla árcsökkentése jótékonyan hatott a piacra, de érdemi árcsökkenést ne várjunk a piacon. Nézzük meg a különböző hajtásláncokat, vegyük […]