2020.05.07.

Autorevizor történetei a mindennapokból 1.

BMW i3 átvizsgálás, autóvizsgálat

Néhány érdekes esetet szeretnék megosztani a mindennapokból. Sok érdekes autó állapotfelmérésen veszek részt, szemezgessünk belőlük.

Volt egy számomra megdöbbentő autóvizsgálat, amiről nehéz írnom. Mindenképpen arra kell törekednem, hogy a szereplők ne legyenek felismerhetőek, így sem nevet, sem autómárkát nem írok.

Kellemes tavaszi délután, ügyfelem két nappal korábban keresett meg, hogy egy nagyobb értékű luxusautót szeretne vásárolni. Természetesen a vásárlás előtt átvizsgálást kért.

Budapesti helyszín, egyszerre érkeztünk az eladó házához. Mindketten a megbeszélt időpont előtt kb. 15 perccel.

Itt szembesültem azzal, hogy az eladó egy igencsak ismert személy. Ügyfelem több hetes (!) egyeztetés után tudott csak időpontot kérni. Negyedórás várakozás után sikerült is telefonon utolérni, és beléphettünk az ingatlan területére.

És igen, az eladó valóban közismert személy, komoly életúttal. Akár sztárnak is mondhatnánk, és itt nem a 10 perces sztárocskákra, celebekre kell gondolni.

Az autó prémium márka, nagyon kevés kilométerrel, sérülésmentes(nek mondott), fiatal darab. Már a szemrevételezésnél látszott valami a hátsó sárvédőíveknél, de ezt csak a teremgarázs fényviszonyainak tudtam be. Gondoltam majd kiállunk a fényre, és kiderül, mi van ott.

Hát kiderült…

Mindkét hátsó sárvédő fényezve, vastagon gittelve, nem is különösebben szépen. Egy ilyen értékű autónál (bőven „tízmilla” felett) meglepően silány munka.

Az eladó pedig csak állítja, hogy sérülésmentes az autó. Biztos, hogy nem volt fényezve, mondja többször is. Kínos a szitu…

Közben még sikerül találni egy-két „apróbb hibát” az autón. Gyors számolás után konstatáljuk, hogy ezek javítása bizony egymillió forint fölé is bekúszhat.

Nekilátnék a diagnosztikának. De nem kapok rá engedélyt az eladótól. Igaz, állítása szerint nem tudja mi az, de nem szeretné.

Próbálom elmagyarázni, hogy ez legális dolog, a műszer eredeti, igazolással rendelkező darab. Ráadásul nem ez az első autóvizsgálat amit csinálok. Hajthatatlan. Azt hiszem ezen a ponton hiúsult meg az üzlet. Elbúcsúzunk és azon merengek, hogy egy ennyire ismert személy hogyan adhatja ehhez a nevét. Persze naiv nem vagyok, költői volt a kérdés.

Update: Másnap hív az ügyfelem. Ismert emberünk felhívta, hogy most jutott eszébe, tényleg meghúzta hátul az autót. No comment…

Cikk megosztása:

Hasonló tartalmú cikkek

Sztorik

1 ápr 2024

Helyek, ahol nem akarsz autót venni

Kerülendő nepperek, avagy vannak kereskedések, ahova nem szívesen megyek. Nem tudom miért, talán rossz a hely karmája, talán idegesítő a személyzet. Vagy az autók nyolcvan százaléka egyszerűen kritikán aluli. Viszont azt sem mondhatom az ügyfélnek, hogy nem szeretek ide járni, nézzünk máshol autót, mert lehet, hogy itt lesz élete vétele. Persze, ha már tendencia, hogy […]

Sztorik

1 márc 2024

Alfától Toyotáig Vin Diesellel

Alfa átvizsgálás, egy kiváló program hétvégére. A család az család, dörmögi Vin Diesel szúrós tekintettel. Bár enélkül is tisztában vagyok eme fogalom fontosságával, így vidáman indulok el vasárnap délelőtt egy Alfa átvizsgálására – a feleségem unokahúgának kérésére. Kicsivel tíz év fölötti az átvizsgálandó autó, de még éppen hárommillió alatt az ára. Ez azért nem kevés […]

Egyéb, Tippek

1 nov 2023

Milyen autót vegyünk?

Autót, de milyet? Ez itt a kérdés. A 2020 évek kezdete eddig a káosz időszaka. Nyersanyaghiány miatt akadozó ellátás, háborús helyzet a szomszédban és messzebb is, elszálló energia- és üzemanyagárak. Az autók pedig egyre drágábbak. A Tesla árcsökkentése jótékonyan hatott a piacra, de érdemi árcsökkenést ne várjunk a piacon. Nézzük meg a különböző hajtásláncokat, vegyük […]