2021.05.02.

Az autókereskedő, a nepper és a többiek

autókereskedő

Mivel életem egy részét kereskedésekben töltöm, ejtenék néhány keresetlen szót az ott dolgozókról és a tulajdonosokról. Szerencsésnek mondhatom magam, mert sok helyre járok, ahol kifejezetten jók a tapasztalataim. Az autókereskedő is ember.

Erről túl sokat nem is mesélnék. Mindenki el tudja képzelni, hogy milyen az, amikor udvarias a kiszolgálás, tiszta, rendezett a környezet és akkor sem ugranak az ember torkának, ha talál valami hibát az adott autón, esetleg nem köttetik adásvétel az átvizsgálás után. Erre is van példa, nem is kevés.

Ezekben a kereskedésekben tudják mit jelent szolgáltatást nyújtani és igyekeznek maximálisan kiszolgálni a vásárlói igényeket. Még akkor is, ha azok néha túlzók, vagy messze vannak a racionálistól – mert ilyen is van.

És hát vannak azok a kereskedések, amik a jó ég tudja, hogyan tudnak fennmaradni.

Néhány példa következik.

Kecskemét

 

Kisebb kereskedés, 8-10 autó. Jártam már itt korábban, akkor nem találkoztam a tulajjal. Szerencsém volt.

Mivel minden út előtt egyeztetek az ügyfeleimmel, mindig kérni szoktam, hogy előre beszéljék meg érkezésünk időpontját

Ez több okból is fontos:

  • biztosan ott lesz az autó a kereskedésben
  • a kereskedő is ott lesz
  • esetleg nem a kereskedés leghátsó zugából kell kibányászni a járművet

Jelen esetben is jeleztük érkezési szándékunkat az autókereskedő felé. Ügyfelemmel jó tíz perccel a megbeszélt időpont előtt odaértünk a helyszínre – Budapestről. Kár volt sietni.

Emberünk egy laza negyed órás késéssel ért oda… Ő a Szolgáltató, aki szeretne eladni egy másfél millás autót- miért is lenne ott időben?- ami persze egy kalap szar volt. Persze ő ezen jól felháborodott és mindenáron egy ismerős szerelőhöz akarta elvinni. Majd a haverok megmondják milyen tuti ez a verda. Márkaszervizes vizsgálathoz már nem volt kedve. Ez is életszerű. Nem is értem, ha egy műszakilag vállalhatatlan autót árul valaki, akkor az szar marad, még akkor is ha rálocsolunk 2 liter szilikont. Mert persze ez is olyan volt, fénylett mint a Salamon töke. A kereskedő utána még két napig hívogatta az ügyfelemet… Noormális???

Nepper

Szlovák út (minden méterét imádom)

 

Szintén reggeli időpont, természetesen előre egyeztetve. 09.00-ra ott van az ügyfelem és én is.

Egy valaki hiányzik csak. Az autókereskedő.

09.15-kor rácsörgünk. Azonnal ott vagyok, közli a telefonba. Ez 09.25-re realizálódott.

Ilyenkor annyit azért várna az ember, hogy bocsi vagy valami. Természetesen semmi ilyesmi nem hagyja el a száját. És hogy teljes legyen az örömünk, a kiválasztott Honda Civic oldala szerintem Teddy hengerrel lett lefestve. A tükör törötten lóg, valami szilószerű nyálkás anyag van körbenyomva rajta, elvileg az tartja a helyén. A fényezés többi része erősen napszítta, az UV megtette a hatását. A Honda piros színű fényezésénél ez sajnos elő szokott fordulni. Persze a hirdetésben mintha nem is ez az autó lenne lefényképezve. A kereskedő jelzi, hogy kihozza a kulcsot- milyen előzékeny… Mire ügyfelem engem megelőzve kommunikálja, hogy arra nem lesz szükség. Innentől kezdve látványosan levegőnek vagyunk nézve.

És megint csak oda lyukadok ki, hogy vajon ez miképpen tud ebben a kiélezett versenyhelyzetben életben maradni? Mennyit kell lopni, csalni, hazudni, hogy egy ilyen vállalkozást életben tartsunk? A kérdés persze költői…

A végére egy jó tanács. Ha bármi hasonlót tapasztalnak, abban a pillanatban fordítsanak hátat. Mert ugye ilyen körülmények között is kifoghatunk egy jó kocsit, de higgyék el, ez a ritkább. Rengeteg kereskedés és még több  eladó autó van.

Cikk megosztása:

Hasonló tartalmú cikkek

Sztorik

1 ápr 2024

Helyek, ahol nem akarsz autót venni

Kerülendő nepperek, avagy vannak kereskedések, ahova nem szívesen megyek. Nem tudom miért, talán rossz a hely karmája, talán idegesítő a személyzet. Vagy az autók nyolcvan százaléka egyszerűen kritikán aluli. Viszont azt sem mondhatom az ügyfélnek, hogy nem szeretek ide járni, nézzünk máshol autót, mert lehet, hogy itt lesz élete vétele. Persze, ha már tendencia, hogy […]

Sztorik

1 márc 2024

Alfától Toyotáig Vin Diesellel

Alfa átvizsgálás, egy kiváló program hétvégére. A család az család, dörmögi Vin Diesel szúrós tekintettel. Bár enélkül is tisztában vagyok eme fogalom fontosságával, így vidáman indulok el vasárnap délelőtt egy Alfa átvizsgálására – a feleségem unokahúgának kérésére. Kicsivel tíz év fölötti az átvizsgálandó autó, de még éppen hárommillió alatt az ára. Ez azért nem kevés […]

Egyéb, Tippek

1 nov 2023

Milyen autót vegyünk?

Autót, de milyet? Ez itt a kérdés. A 2020 évek kezdete eddig a káosz időszaka. Nyersanyaghiány miatt akadozó ellátás, háborús helyzet a szomszédban és messzebb is, elszálló energia- és üzemanyagárak. Az autók pedig egyre drágábbak. A Tesla árcsökkentése jótékonyan hatott a piacra, de érdemi árcsökkenést ne várjunk a piacon. Nézzük meg a különböző hajtásláncokat, vegyük […]