2020.03.22.

Hogyan NE vegyél autót

old car

Autóvásárlás retro: Lenin kép a falon, műbőr kabátos kereskedő dicséri rozsdától málladozó autóját némi jópofizás, politizálás közben, majd Kádár János említésére elmorzsol egy könnycseppet… de amikor rákérdezel az autón található korrózióra, habzó szájjal küld a közeli márkakereskedésbe autót venni.

Pest megyében egy kulturált kereskedés, de az autó kipufogójába nyúlva észlelem, hogy tocsog az olajban… Kereskedő vállát megvonva: Ez mind ilyen… pedig nem, láttam már Mondeot szebbet is jobbat is. Tipikus hogyan és kitől ne vegyünk autót szitu!

Sérülés és festésmentesnek hirdetett kisautó. A makulátlannak hirdetett állapotot hűen tükrözi az ára is. Két elem fújva, vastagon gittelve. Kereskedő száját elhúzva megvonja a vállát- Igen fújva van, és? – Kérdez vissza agresszívan… Ülés kiülve, kiszakadva a kisautóban, diagnosztikáig el sem jutunk, ügyfelem szinte menekül a helyszínről.

Csinos hölgyek plázábajáró SUV-ot árulnak. Állandó összkerékhajtással. A szilentek felöl hátulról éktelen nyiszogás, majd a menetpróbán kiderül, hogy a difivel is vannak bajok. Úgy darál időnként mint egy békebeli kávédaráló. Az ügyfél 250 kilométert tett meg a kiváló autóért. Kérdésünkre, hogy ezt miért nem mondták, a válasz, hogy ők nem hallották, mert mindig üvölt a zene. Brávó! Itt sem lesz autóvásárlás.

(Persze a szilentek WD40-el meg voltak fújkálva korábban, ez látszott…)

Régi fényük megfakult

Pesti oldalon az átvizsgálás, külváros, két lecsúszott külsejű Rejtői figura. Első ránézésre arra gondolok, hogy korábban volt pénzük, most pár százezres autókat kínálnak. Az autó amit árulnak a hirdetéshez képest kicsit más. Egynyolcas motor helyett kétezres.

Röhögve közlik, hogy milyen jól is járunk, ingyen kapunk 200 köbcentit.  Már csak becsületből nézem tovább a kocsit, meg persze valami perverz szakmai kíváncsiságból. A kilométer 290.000 a hirdetésben, az autó 240 ezret mutat… megszaladt a műszer, vagy nem egyeztettek a visszatekerés mértékéről.

Az alja pedig… nem látszik a rozsdától. Ebből sem lett autóvásárlás.

Következő delikvensünk csak áruházi parkolóban hajlandó megmutatni a portékáját. Öreg autó, de megjelenésében jó benyomást kelt. Az eladó nem. Régivágású nepper, mogorva alak.  A ruházat jóféle susogós mackó, rég nem láttam ilyet. De hát végül is nem ő a lényeg, hanem a portékája.

Az állapotfelmérés során kiderül, hogy a kiváló állapotú autó mindkét lengéscsillapító gumiharangja leszakadva, a féltengely nyomja ki a zsírt.

A motor sem valami szép járású, és van hibakódunk is bőven.

Meg két rossz lambdaszondánk, és légzsák problémánk is, ez a műszerfalon is látszik, világít a visszajelző. Műszaki vizsgán ez bukás.

A tulaj majdnem nekünk ugrik, mert nem vesszük meg a szuper autóját… és különben is mit akarok én itt a műszeremmel, ez nem új autó. Persze nem is azt vártuk, csak egy korrekt állapotot.

És még sorolhatnám, sajnos minden hétre jut egy-két hasonló sztori…

Cikk megosztása:

Hasonló tartalmú cikkek

Sztorik

1 júl 2024

Autókereskedések, ahol nem vernek át

Autókereskedések ahol nyugodtan vásárolhatsz. Léteznek ilyen helyek Magyarországon? Ennek próbálunk most utánajárni.

Egyéb, Sztorik

1 jún 2024

A próbakör

A próbakör az autóvásárlás egyik fontos eleme. A hosszú évek alatt találkoztam már pár furcsa esettel, hoztam nektek egy csokorra valót.

Sztorik, Tippek

1 máj 2024

Az autóvásárlás aranyszabályai

Az autóvásárlás misztikuma megoldódott! Hölgyeim és Uraim, csak itt nálunk a megfejtés, itt a tuti módszer csak Önöknek, csak ezen a csatornán! – konferálná be szegény, nemrégiben elhunyt Horst Fuchs egy mindent vágó konyhakés és egy brill fülbevaló között a nagy hírt, miszerint az AutoRevizor megtalálta az autóvásárlás titkát. De nem így van. Viszont remélem […]