2021.07.26.

Hogyan vásároljunk használt autót?

használt autó vásárlás

Sokszor megkapom ezt a kérdést ezért született ez a használt autó vásárlás kisokos. Gyakran már a kiválasztásnál is akadályokba ütközik az ember. Vajon hol keressük a megvásárolni kívánt autót, melyik oldal a befutó?  Véleményem szerint a Használtautó és a Jóautók megfelelő platform ennek megtalálására. Ami itt nincs jelen, az nem is érdekes. Amúgy pedig úgy gondolom, hogy a Jófogás és a Facebook Marketplace nem igazán erre való. Autó esetén. Persze bútort használtan, biciklit a gyereknek továbbra is bátran vásárolhatunk ezeken a fórumokon.

A keresés

A keresési paramétereket ne hagyjuk túl szűkre. Gondolok itt arra, hogy bepipáljuk, hogy klímás, navigációs, ülésfűtéses autót szeretnénk, de például Feri bácsi, aki nem ért az internethez, vagy a kereskedés munkatársa elüt egy sort, és máris hiányoznak az extrák a meghirdetett autóból.

Persze csak papíron. Vagy például, ha 2015-ös évjáratot keresünk, nyugodtan tegyünk bele a 2014-et és a 2016-ot is. Nem érdemes minden extrát bejelölni, ugyanis sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mit árulnak. Ahogy már említettem, nem mindig helyesen adják fel a hirdetést, és sok-sok jó autó kieshet emiatt.

És hát egy használt autó vásárlásánál nem tudunk úgy paraméterezni, mint egy új autó konfigurálásakor, tehát elképzelhető, hogy kompromisszumokat kell kötni. És, hogy dízel, benzines vagy hibrid? Erről írtam korábban, segítség a linkeken.

Ne zárjuk ki a kereskedéseket, magánszemélyeket, vagy a külföldről behozott autókat. Mindenről lehet véleményt és ellenvéleményt hallani, de ezek legtöbbször sztereotípiákon alapuló butaságok.

 

A kiválasztás

Ha túl vagyunk a keresésen és a konkrét kiválasztásnál tartunk, sok esetben jön a kérdés, hogy kereskedő vagy magánszemély? Szerintem teljesen mindegy; mindkét helyen lehet jó és rossz autót is találni. De egy kereskedőtől hosszabb garanciát és teljesebb kiszolgálást fogunk kapni- elvileg…

Ha találtunk egy rokonszenves példányt, érdemes telefont ragadunk és egy pár szót beszélni az eladóval. Kereskedések esetében könnyebb lesz időpontot egyeztetnünk, mert van egy tól -ig nyitvatartásuk, amikor általában ott is tartózkodnak.

Ezután jön az átvizsgálás, melyet-ha sikeres- a következő lépések követnek.

Az Adásvétel előtt a foglaló a megfelelő jogcím, ez kellően biztosítja mindkét felet. Legyünk tisztában a foglaló mibenlétével: ha a vásárlás a vevő hibájából meghiúsul, akkor nem kapja vissza a foglalót, ha viszont az eladó hibájából nem jön létre az üzlet, akkor a foglaló dupláját kell visszafizetnie. A foglaló összege általában 10%, de ez nincs kőbe vésve, ettől természetesen el lehet térni. Mindig érdeklődjünk róla indulás előtt.

És NE foglalózzunk az átvizsgálás előtt… de ha mégis, akkor térjünk ki arra, hogyan állhatunk el a szerződéstől a foglalónk elbukása nélkül.

Ha kereskedésben vásároltunk, a foglalózás után pár nappal átvehetjük az autót a teljes vételár kiegyenlítése után. (Feltéve, ha nem kell még heteket várnunk a hatósági műszaki vizsgára. Ezt mindenképpen kérdezzük meg, még a foglalózás előtt.) Ekkorra a vásárolt autón valószínűleg új rendszám van (külföldi autó honosítása vagy egyedi forgalomba helyezése esetén- a kereskedésekben gyakran találunk külföldről behozott autókat), forgalmi engedéllyel, névre írva vár minket. A törzskönyvet később kapjuk postán.

Az adásvétel

Ha azonnal elvihető autót találunk, akkor egy kicsit más az ügymenet a használt autó vásárlás során.

Leginkább magánszemélytől történő vásárláskor találkozunk ezzel az esettel.  Itt tulajdonképpen a fizetés és az adásvételi szerződés (nyomtatványboltban, papír-írószer boltban beszerezhető, 4 példányos, önátírós- jól nyomjuk rá a tollat, hogy a negyedik oldal is értékelhető legyen-, viszont minden oldalt külön-külön alá kell írni) kitöltése után távozhatunk az autóval. Nagyon fontos, hogy az indulás előtt biztosítást kell kötnünk. Igen, még ott, helyben. Mielőtt útnak indulunk. Ugyanis az adásvétel pillanatától a korábbi kötelező biztosítás már nem érvényes az autóra. Biztosításkötés után 15 napunk van az átíratásra. Ennek a menete: eredetvizsgálat ( ezt nagyon sok helyen meg tudják csinálni, hatósági áras), majd Okmányiroda, ahol megtörténik az átírás, ekkor megkapjuk a forgalmi engedélyt, majd két héten belül a postás  hozza a  törzskönyvet.

Cikk megosztása:

Hasonló tartalmú cikkek

Sztorik

1 júl 2024

Autókereskedések, ahol nem vernek át

Autókereskedések ahol nyugodtan vásárolhatsz. Léteznek ilyen helyek Magyarországon? Ennek próbálunk most utánajárni.

Egyéb, Sztorik

1 jún 2024

A próbakör

A próbakör az autóvásárlás egyik fontos eleme. A hosszú évek alatt találkoztam már pár furcsa esettel, hoztam nektek egy csokorra valót.

Sztorik, Tippek

1 máj 2024

Az autóvásárlás aranyszabályai

Az autóvásárlás misztikuma megoldódott! Hölgyeim és Uraim, csak itt nálunk a megfejtés, itt a tuti módszer csak Önöknek, csak ezen a csatornán! – konferálná be szegény, nemrégiben elhunyt Horst Fuchs egy mindent vágó konyhakés és egy brill fülbevaló között a nagy hírt, miszerint az AutoRevizor megtalálta az autóvásárlás titkát. De nem így van. Viszont remélem […]