faq, gyakran ismételt kérdések
GYIK – Autó állapotfelmérés
2022.10.01.
Autópiaci trendek 2022 – Szívó benzin és a dízel
2022.12.01.

Használtautó-kínálat, és vásárlás 2022-ben

használtautó-kínálat

A használtautó-kínálat napjainkban. Lassan véget ér a 2022-es esztendő. Kifejezetten érdekes évet zárunk, már ami az autóvásárlást illeti. Szeretném megosztani a gondolataimat az elmúlt időszakról, ez szigorúan magánvélemény, ezért kerül ide a blogra, és nem mondjuk a Totalcar oldalára a többi cikkem mellé.

Soha nem látott mértékben drágultak a használt autók – ahogyan az újak is. Rendkívül sok tényező hatott a piacra. Covid, nyersanyaghiány, munkaerőhiány, háború és mindezek következménye, az infláció.

A drágulás folyamatos volt, nem egy lépcsőben következett be. A kereskedők hónapról hónapra arról panaszkodtak, hogy nem tudnak annyiért autót venni, amennyiért a most eladottat elvitték.

A rezsidémon is megérkezett, amire a piac megtorpanással reagált. De elmúlt ez is, a tapasztalat az, hogy aki autót akar, az vesz is.

Az autózás alanyi jogon jár?

A rövid válasz erre a kérdésre: Nem. Mégis sokan így gondolják.

 

A legolcsóbb használt autók

A drágulás azt hozta magával, hogy a 2-300 ezer forintos kategória megszűnt létezni. Legalábbis értékelhető autó egyszerűen nincs ennyiért. Viszont van mindenféle életveszélyes hulladék. Egyszerűen nincs értelme karaktert pazarolni erre.

 

helyszíni autó állapotfelmérés, használtautó-kínálat átvizsgálás, toyota yaris

 

Használtautó-kínálat egymillióig

Az erősen kerülendő autók zöme itt található. „Marketplészes” lakótelepi és áruház parkolójában árult kétes eredetű vasak. Ha itt vagy kénytelen nézelődni, akkor háznál árult, idős ember garázsban tartott autója lehet a főnyeremény. Erre persze kevés az esély, mert elviszik családon belül az ilyen verdát. Kereskedők szokták mondani, hogy mit is várunk egy jobb telefon áráért. Nos teljes mértékben igazuk van. Annyit fűznék hozzá, hogy ha nincs szétrohadva és van rajta két év műszaki akkor már jó vétel. Nagyon erős szűrés ajánlott, ha ennyiért vagyunk kénytelenek keresgélni.

 

alvázvédelem és rozsda

 

Kerülni kell ebben az árban a levedlett prémiumokat. Egyszerű szívó benzines, vagy a részecskeszűrő és kettőstömegű nélküli dízelek a befutók. Suzukik, Toyoták és Hondák kb. a kétezres évek elejéről, közepéről. Tényleg csak egy baráti jótanács, ha ennyire van pénz, és nem létkérdés, akkor engedjük el az autózást és keressünk más alternatívát. Hétvégi kirándulásokra, havi egy nagybevásárlásra gazdaságosabb megoldás a bérautó, vagy az autómegosztó szolgáltatások. Egy ilyen olcsó autó javítása ugyanannyiba fog kerülni, mint egy pl. hárommilliósé. Csak ez több pénzt visz el, mert szarabb állapotban van.

 

Használtautó-kínálat kétmillióig

Kinyílik a világ, hihetnénk. De ez sajnos korábban az egymilliós kategória volt. Ami- valljuk be férfiasan- nem az autózás csúcsa. Kétmillió. Ha dolgozni kell érte, akkor ez nagyon sok pénz. Ha autót veszünk ennyiért, akkor pedig kevés. Ebben az árban már megjelennek a szétrohadt Jazzek, kiszolgált Avensisek is. De a jók nem itt rejtőzködnek. A rozsda itt is létező, nagy ellenség. Hosszas kutatómunkával, típusismerettel és a megfelelő eladó megtalálásával azért szembejöhet egy-egy vállalható darab. A prémium szegmens továbbra is kerülendő.

 

Kétmilla felett

A Kánaán. Itt már minden van. Nem is akarok további kategóriákat létrehozni, nem erről szól ez a poszt. Abba érdemes belegondolni, hogy ebben az ársávban bizony megjelennek a feketeöves csalók. Sokat lehet veszíteni, ezt megannyi cikkem tanúsítja. Pl. ez a Prius, vagy ez a Prius, esetleg az Octavia, stb.… Egy ötmilliós autón simán lehet 2 millát bukni. A csalóknak itt már megéri komolyabban invesztálni az átverésbe.

 

prius hibrid átvizsgálás

 

A legnagyobb használtautós portálon feleannyi személyautót hirdetnek, mint az elmúlt években. A külföldi használt autó árak emelkedése és az új autó hiány szűkíti a kínálatot. A kereslet minimális csökkenése azonban korántsem elegendő az árak csökkenéséhez. Ez ideális talaj a csalóknak. Nem a szolgáltatásom igénybevételére akarok bíztatni mindenkit, és nem riogatás, pánikkeltés a cél. Egyszerűen csak annyit kérek, hogy figyeljünk oda. Olyan könnyű lenne tájékozódni, de sokan egy tíz perces olvasást sem iktatnak be vásárlás előtt. Ők sok esetben bukják a pénzüket…

Az élet a legnagyobb rendező. A minap beültem fodrászhoz, beszélgettünk, hogy mivel foglalkozom. Csodálkozott, hogy nem is hallott erről a szolgáltatásról. Három autót vettek az elmúlt egy évben, kettővel átverték. Egy Audi Pd elemeit kell javítani, egy Honda pedig hengerfejes lett. Súlyos százezreket kellett költeni mindkét autóra…