2020.02.09.

Autót csakis magánszemélytől? Kitől érdemes vásárolni?

Autóvétel

Időről-időre felmerül Ügyfeleim nagy részében, hogy mennyivel jobb lenne magánszemélytől használt autót venni, mintsem a kereskedéseket járni bontószökevényeket nézegetve…

Ha most felkiáltasz örömödben, hogy megvan a használt autó vásárlás Szent Grálja, hát alaposan le kell hűtselek kedves Olvasó.

Ugyanis a magánszemély:

  • kötődik az autójához
  • képes hazudni
  • képes elhallgatni a hibákat
  • külföldről frissen behozott autót árulni „kapugaranciával”
Néhány szösszenet a közelmúltból:

Pest megye, szépen fotózott Honda Jazz, benzines, CVT váltós, abszolút sláger a piacon. Tulajdonos állítása szerint 6 év alatt nem kellett költeni az autóra. Meg is látszott… Az autóvizsgálat során kiderült egy kezdődő indítókuplung hiba. Mellesleg iszonyú rendetlenség, kosz az autóban. Elköszönés, keresés tovább.

Opel Zafira projekt Gáborral. Egy vidéki benzinesnek hirdetett LPG-s bontószökevény, ami konkrétan alig akart beindulni, majd egy Pest megyei „osztrákból” behozott rozsdás alvázú darab után rábukkant ügyfelem egy magánszemély által hirdetett ígéretes darabra.

Ritkaságszámba menően részletes hirdetés, gyönyörű képek. Ez igen, bólintottam rá, nézzük meg. Eladó pár napig vidéken, első adandó alkalomra egyeztettünk időpontot. Délután hármat beszéltünk meg, igaz nekem nagyon sűrű volt a program, de két rossz autó átvizsgálása után nagyon szerettem volna segíteni az új családi csapatszállító megvásárlásában.

Kis logisztika után felvettem Gábort a munkahelyén, mivel útba esett az eladó felé menet. Igaz már négy óra volt belőve, mert hosszas telefonálgatások után (az eladó kb. egy órán keresztül nem is reagált a hívásokra) kiderült, hogy vidékről később ér haza. Nem voltam boldog, de éppen belefért még az időmbe a következő átvizsgálásig. Meg hát jó társaságban jobban telik az idő.

Eljött a négy óra, az eladó viszont nem… Állunk a háza előtt, sehol senki.

Nagy nehezen felveszi az úriember a telefont. Késik, mert útközben le kell adnia egy anyagot. Korrekt. Másfél órája várunk rá.

Lassan nem látunk a pipától, én elkéstem a következő állapotfelmérésről. Szerencsére nem ügyfél várt rám, az autó egy kereskedésben volt. „Csak” az értékesítővel kellett egyeztetnem. Hatig van, megvár.

Eladónkkal közben megbeszéltünk egy új helyszínt, hogy nyerjünk fél órát. Természetesen mi érkeztünk először. Öt óra előtt pár perccel ő is befutott, hatalmas örömünkre. Azon nyomban nekiestem. Az autónak. De nem tartott sokáig a lelkesedésem.

A hibalista:
  • első ajtó zsanérjai megereszkedtek, az ajtó beleér nyitáskor a kaszniba
  • hibakód is volt vagy 3
  • enyhén hullámzó alapjárat
  • olajban úszó motortér

A hirdetésben ígért kiváló állapot helyett egy komoly javítási kockázatot rejtő autóba botlottunk. Gábort még elvittem a vasútállomásra, és kisírtuk magunkat útközben.

Viszont, hogy vidáman zárjam a sztorit, pár nap múlva sikerült találni egy elképesztő módon dokumentált előéletű Zafirát. Dossziéba lefűzött, fényképes szervizlátogatások, szimpatikus magánszemély eladó.

És jó áron hirdetett használt autó, melynek átvizsgálása alátámasztotta, hogy valóban gondos gazdája volt. Igaz, apróbb hibák itt is akadtak, de messze nem vállalhatatlan költségeket prognosztizálva. Reményeim szerint a gépjármű azóta is megbízhatóan szolgálja új tulajdonosát.

És akkor ezek után újra megkérdezem, autót csakis magánszemélytől?

Cikk megosztása:

Hasonló tartalmú cikkek

Egyéb, Sztorik

1 jún 2024

A próbakör

A próbakör az autóvásárlás egyik fontos eleme. A hosszú évek alatt találkoztam már pár furcsa esettel, hoztam nektek egy csokorra valót.

Sztorik, Tippek

1 máj 2024

Az autóvásárlás aranyszabályai

Az autóvásárlás misztikuma megoldódott! Hölgyeim és Uraim, csak itt nálunk a megfejtés, itt a tuti módszer csak Önöknek, csak ezen a csatornán! – konferálná be szegény, nemrégiben elhunyt Horst Fuchs egy mindent vágó konyhakés és egy brill fülbevaló között a nagy hírt, miszerint az AutoRevizor megtalálta az autóvásárlás titkát. De nem így van. Viszont remélem […]

Sztorik

1 ápr 2024

Helyek, ahol nem akarsz autót venni

Kerülendő nepperek, avagy vannak kereskedések, ahova nem szívesen megyek. Nem tudom miért, talán rossz a hely karmája, talán idegesítő a személyzet. Vagy az autók nyolcvan százaléka egyszerűen kritikán aluli. Viszont azt sem mondhatom az ügyfélnek, hogy nem szeretek ide járni, nézzünk máshol autót, mert lehet, hogy itt lesz élete vétele. Persze, ha már tendencia, hogy […]