2021.01.17.

Hibrid Auris a tuti vétel?

toyota auris autófelmérés

 

Az új évben sem állunk meg, dolgozom továbbra is. De ez most egy tavalyi eset lesz, amiről írok – egy Toyota Auris autófelmérés.

Egy budapesti átvizsgálást egyeztettünk le ügyfelemmel, sajnos nem ez volt az első autó, amit együtt néztünk meg.

Sok beszélgetés, email váltás után a Toyota Auris hibrid modellje mellett tették le voksukat.

Használt autó átvizsgálás motortér

A hahu-n találtak is egy megfelelőnek ítélt példányt, beszéltek az eladóval, majd velem. Budán találkoztunk, időben érkeztünk, eladó sehol. A helyszínen derült csak ki, hogy pár utcányira lakik, csak nem akart minket „házhoz” hívni. Egyfelől megértem ezt, hisz ki akar idegeneket invitálni az otthonába. Másfelől ilyenkor akár gyanakodhat is az ember, vajon milyen takargatnivalója lehet? Igazából az utcai környezet is tökéletesen megfelel a vizsgálathoz, nem kell bemenni kertbe, lakásba.

De sokat nem filozofálgathattunk ezen, mert megérkezett az eladó és az jármű is.

Első ránézésre volt valami furcsa az autóban. Másodikra is.

Azután nem csak nézegettük, hanem méregettem is. Festékmérővel. Bár nem igazán kellett volna, mert szabad szemmel is lehetett látni, hogy minimum 2-3 elem fújva volt az autón. És nem is a legjobb minőségben.

Féktárcsák nagyjából rendben, az autó alján, segédkereten, hátsó futóművön minimális rozsda, lámpák, szélvédő sérülésmentes.

Beltér – Diagnosztika

 

Kicsit kopottas, de még elfogadható. És itt jött el a pont ahol látszott, hogy tartogat meglepetéseket ez a Toyota Auris autófelmérés.

A kormány alatt mintha valami hiányozna. Kérdőn nézek az eladóra és felteszem a költői kérdést. Itt minek kéne lennie? Csak egy rekesznek hiányzik a fedele- jön a gyors válasz. Ja, valóban. Egy légzsák hiányzik onnan, látszik is a csatlakozó, ami szomorúan árválkodik.

Ismét kérdezem az emberünket -hátha meggyőzhető- aki már nem olyan magabiztos. De szerinte az nem légzsák.

Tényleg csak a perverz kíváncsiság hajt, amikor gépre teszem az autót és végig olvasom a vezérlőket.

Viszonylag gyorsan megvan a diagnosztika eredménye.

  • EV rendszer hiba – ez egy általános hibakód
  • Hybrid Control P 0852 Park/Neutral Switch Input  – fokozatválasztó hibája
  • Air Conditioner – 2 hibakód
  • Navigációs rendszer 4 hibakód

És még egy-két apróbb, szinte említést sem érdemlő hiba.

A magánszemély eladó kiváló állapotú, megkímélt autóként hirdette meg ezt a fostalicskát. Persze a kezdeti önbizalom eltűnt, helyette jött a szakács vagyok nem értek az autókhoz duma. Állítása szerint fogalma sem volt a hibákról.

Ahogy haladtunk előre a vizsgálattal, ott helyben, ő maga lealkudott az árból először 200, majd 300 ezret.

Vagy mennyit ajánlunk érte? Mit egy parfümárus a Pólus Center parkolójában.

Ez tiszta hülye- gondoltam, bár cifrább dolgok is az eszembe jutottak.

És tuti, hogy van olyan ember, akinek lyukat tud beszélni a hasába. Mert volt stílusa, az biztos, és még beszélőkéje is hozzá.

Természetesen ott hagytuk az Aurist.

Ebből is látszik, hogy a hibrid sem mindig tuti vétel. A rengeteg elektronika, nagyfeszültségű akkumulátorok bőven hordoznak magukban hibalehetőségeket. És ezek a hibák gyakran nem láthatók, komoly diagnosztika kell a felderítésükhöz.

Sőt egy hibrid autó esetén sokkal nagyobb az esély arra, hogy egy korábbi baleset, karambol eredményeképpen – pláne ha szakszerűtlen a javítás – elektromos problémákba ütközünk.

Tehát a jótanács továbbra is érvényes, hívjunk szakembert az autó vásárlás előtti átvizsgáláshoz.

Cikk megosztása:

Hasonló tartalmú cikkek

Egyéb, Sztorik

1 jún 2024

A próbakör

A próbakör az autóvásárlás egyik fontos eleme. A hosszú évek alatt találkoztam már pár furcsa esettel, hoztam nektek egy csokorra valót.

Sztorik, Tippek

1 máj 2024

Az autóvásárlás aranyszabályai

Az autóvásárlás misztikuma megoldódott! Hölgyeim és Uraim, csak itt nálunk a megfejtés, itt a tuti módszer csak Önöknek, csak ezen a csatornán! – konferálná be szegény, nemrégiben elhunyt Horst Fuchs egy mindent vágó konyhakés és egy brill fülbevaló között a nagy hírt, miszerint az AutoRevizor megtalálta az autóvásárlás titkát. De nem így van. Viszont remélem […]

Sztorik

1 ápr 2024

Helyek, ahol nem akarsz autót venni

Kerülendő nepperek, avagy vannak kereskedések, ahova nem szívesen megyek. Nem tudom miért, talán rossz a hely karmája, talán idegesítő a személyzet. Vagy az autók nyolcvan százaléka egyszerűen kritikán aluli. Viszont azt sem mondhatom az ügyfélnek, hogy nem szeretek ide járni, nézzünk máshol autót, mert lehet, hogy itt lesz élete vétele. Persze, ha már tendencia, hogy […]