2020.08.20.

BMW X5 – Csalódás?

autó vásárlás előtti átvizsgálás, bmw

Az alábbi autó vásárlás előtti átvizsgálás még télen történt. Kaptam egy hívást. Ügyfelem Pest megyében szeretne átnézetni egy autót. Egy távoli vidéki városból érkeznek majd, és a helyszínen találkozunk.

Szokásom szerint a megbeszélt időpont előtt úgy 10 perccel érkeztem a címre. Megbízóm már ott várt az eladóval egyetemben és lelkendezve sietett elém, hogy ránézésre kiváló állapotnak örvend a kiszemelt darab.

Az átvizsgálandó jármű egy öt éves X5 xDrive BMW volt. Az autót sérülésmentesnek és újszerűnek hirdette a rokonszenves fiatalember.

Legnagyobb örömünkre egy fűtött garázsban várt minket az autó. Ekkor még nem gondoltuk, hogy az este folyamán ez lesz az egyetlen.

 

Festékréteg vastagság mérés

Ránézésre a motorháztető és a sárvédő közötti hézag nem stimmelt egyik oldalon sem. Persze ez még nem a világ vége, de a festékréteg vastagság mérés alapján a géptető és a két első sárvédő fújva volt. Az értékek magasabbak voltak az elvártnál, nem kifejezetten gyári technológiájú javításról beszélünk.

Persze még ez sem lenne a világ vége, mert szerkezetileg ép volt az autó, nem volt húzatópadon, a nyúlványok sérülésmentesek voltak.

Viszont a hirdetésben karambolmentesnek aposztrofálták a gépkocsit.

Ügyfelem, aki a családjával több mint két órát utazott, láthatóan csalódott volt.

Nem különben élete párja, aki bizony hangot is adott mérgének.

Ugye, mi férfiak ismerjük azt a vészjósló asszonyi hangot, amitől megfagy a levegő.

Na, ezen a hangon kérdezte meg, hogy – Géza, te mit szólsz ehhez? Na, szólj hozzá!

 

Műszeres diagnosztika

bmw átvi

Nekiláttam a diagnosztikának, ami megint csak „meglepetést” okozott.

A rendszeresen szervizelt, hibátlan autó vezérlői tele voltak különféle hibakódokkal.

És valami időhurokba kerülhettünk, ugyanis a hibakódok egy része a jövőből származott… bő 50.000 km-el későbbről.

Persze nem időutazásról volt szó, és nem a bajor mérnökök zsenialitása csillant meg előttünk eme hideg téli napon, mármint nem tudják ily módon előre jelezni a meghibásodásokat.

Sajnos egy elég kezdetleges óratekeréssel álltunk szemben, ami bizony az első szakszervizes látogatásnál kiderült volna. Persze műszer nélkül ebből semmi sem látszik, a check engine lámpa és egyéb figyelmeztetés sem világított a műszerfalon.

A luxus SUV természetesen maradt az eladónál, s mi szomorúan konstatálhattuk, hogy bejött minden, ami bejöhetett:

  • -törött autó
  • -tekert kilométeróra
  • -kétséges műszaki állapot

Viszont ügyfelemnek pár nap múlva megtaláltuk a tökéletes állapotú álomautót, amit azóta is boldogan használ kis családjával. Az autó vásárlás előtti átvizsgálás ismét eredményes volt. Sajnos a viszonylag fiatal, 4-5 éves luxus autók is tudnak csalódást okozni. Persze akkor nem ha átvizsgáljuk őket…

Cikk megosztása:

Hasonló tartalmú cikkek

Egyéb, Sztorik

1 jún 2024

A próbakör

A próbakör az autóvásárlás egyik fontos eleme. A hosszú évek alatt találkoztam már pár furcsa esettel, hoztam nektek egy csokorra valót.

Sztorik, Tippek

1 máj 2024

Az autóvásárlás aranyszabályai

Az autóvásárlás misztikuma megoldódott! Hölgyeim és Uraim, csak itt nálunk a megfejtés, itt a tuti módszer csak Önöknek, csak ezen a csatornán! – konferálná be szegény, nemrégiben elhunyt Horst Fuchs egy mindent vágó konyhakés és egy brill fülbevaló között a nagy hírt, miszerint az AutoRevizor megtalálta az autóvásárlás titkát. De nem így van. Viszont remélem […]

Sztorik

1 ápr 2024

Helyek, ahol nem akarsz autót venni

Kerülendő nepperek, avagy vannak kereskedések, ahova nem szívesen megyek. Nem tudom miért, talán rossz a hely karmája, talán idegesítő a személyzet. Vagy az autók nyolcvan százaléka egyszerűen kritikán aluli. Viszont azt sem mondhatom az ügyfélnek, hogy nem szeretek ide járni, nézzünk máshol autót, mert lehet, hogy itt lesz élete vétele. Persze, ha már tendencia, hogy […]